Παιδική Παχυσαρκία


Στην Ελλάδα η παιδική παχυσαρκία παρουσιάζει υψηλά ποσοστά. 2 στα 10 ελληνόπουλα στην βόρεια Ελλάδα είναι παχύσαρκα. Τα παχύσαρκα παιδιά κινδυνεύουν από διαβήτη τύπου 2 και χοληστερόλη.

Τα αίτια για την παιδική παχυσαρκία είναι πολλά.
×        Άμεσο ρόλο παίζει η κακή ποιότητα διατροφής  (τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη, ‘έτοιμο’ φαγητό).
×         Επίσης κύριο λόγο παίζει και η περιορισμένη δραστηριότητα. Το παιδί αν δεν έχει κάποια απασχόληση για να κινηθεί δεν μπορεί να χάσει τις θερμίδες που παίρνει από το φαγητό.
×        Σημαντικό ρόλο έχουν και η κληρονομικότητα, το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Μπορούμε  όμως να κάνουμε κάτι γι' αυτό.
×        Καλό είναι να μαγειρεύουν οι γονείς στο σπίτι και να αφήνουν τα παιδιά να συμμετέχουν όσο είναι δυνατόν.
×         Επίσης οι μερίδες που σερβίρουν να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του παιδιού. Πρέπει να προτρέπουμε τα παιδιά να τρώνε τρόφιμα υγιεινά και με βιταμίνες.
×        Έπειτα να περιορίσουμε τις ώρες που το παιδί βλέπει τηλεόραση και να τις αντικαταστήσουμε με διαφορές δραστηριότητες όπως ο χορός, το τένις κ.α.
×        Επιπλέον  να δίνουμε στο παιδί ανάμεσα στα γεύματα τρόφιμα με χαμηλές θερμίδες π.χ. γιαούρτι, λαχανικά. Καλό είναι να αποφεύγουμε τις αυτοσχέδιες δίαιτες και να συμβουλευτούμε ένα διαιτολόγο - διατροφολόγο.
×        Τέλος το παιδί πρέπει να τρώει όταν πραγματικά πεινάσει και να μην το αναγκάζουμε να φάει αν δεν θέλει. Όταν πεινάσει θα φάει μονό του.

Το επιπλέον βάρος επηρεάζει το σώμα του παιδιού.
Δυσκολεύει την αναπνοή επειδή λαχανιάζει και υπάρχει εύκολη κόπωση και αίσθηση πίεσης και δυσφορίας.
Επηρεάζει επίσης την αρτηριακή πίεση.  10% - 20% των παχύσαρκων παιδιών υποφέρει από υπέρταση η όποια εξαφανίζετε με την απώλεια βάρους.
Επιπλέον επηρεάζει τον σκελετό και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσει αλλοιώσεις.
Επηρεάζονται επίσης ο μεταβολισμός και οι ορμόνες.
Ακόμα και αισθητικά. Τα κιλά είναι ανομοιογενή  κατανεμημένα κυρίως στην περιοχή της κοιλίας και στα πόδια.

Η πρόληψη για την παιδική παχυσαρκία αφορά όλα τα παιδιά σε όλες τις ηλικίες και θα πρέπει να ξεκινάει από την γέννηση. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής με στόχο την πρόληψη του παραπανίσιου βάρους περιλαμβάνουν διάφορους στόχους όπως:
  • περιορισμός της κατανάλωσης των αναψυκτικών και ενθάρρυνση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.
  • περιορισμός στο χρόνο που δαπανάται στην τηλεόραση και στα ηλεκτρονικά και ενθάρρυνση σε δραστηριότητες.
  • κατανάλωση σπιτικού φαγητού καθημερινά και μείωση φαγητού έξω σε εστιατόρια και fast-food.
  • επιπλέον προτείνουν οι ειδικοί να καταναλώνουν πολύ ασβέστιο και φυτικές ίνες. Να καταναλώνουν ισορροπημένη πρόσληψη μακροθρεπτικών συστατικών. Όταν γεννιέται το παιδί καλό είναι να το θηλάζει η μαμά και πέρα της ηλικίας των 6 μηνών. Πρέπει να γυμνάζονται έως 60 λεπτά καθημερινά.


Δοργιάκη Τζένη
Καπαράκη Χαρούλα
Καπανταϊδάκη Μαρία



Πηγές: http://www.iatronet.gr άρθρο: Συμπεριφορές στόχοι για την πρόληψη του παιδικού υπερβάλλοντος βάρους, Πέτσιος Δημήτριος Msc, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
http://www.iatronet.gr άρθρο: Η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα,  Παπαμίκος Βασίλειος, Νοσοκομειακός Διαιτολόγος ΓΝΑ – Κοργιαλένειο Μπενάκειο - Πασπαλιάρη Σοφία, Διαιτολόγος ΓΝΑ Ιπποκράτειο
http://www.iatronet.gr άρθρο: Παιδική παχυσαρκία και επιπτώσεις στην υγεία, Βλαχάκη Χρυσάνθη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 
http://www.iatronet.gr άρθρο: Παιδική παχυσαρκία Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Αυγούστου 2010




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου